Medycyna chińska

obraz pobrano z: http://www.stanford.edu/~zgu/marriage/PhotoAlbum/images/album-1/me-eating.jpg

Dla ułatwienia komponowania zrównoważonych energetycznie posiłków, utrzymywania ciepłoty ciała na odpowiednim poziomie, zasilania w energię osłabionych narządów wewnętrznych za pomocą produktów żywnościowych możemy Państwa zapoznać  z chińską teorią Pięciu Przemian, w tym z energetycznym oddziaływaniem smaków produktów konsumpcyjnych (kwaśne, gorzkie, słodkie, pikantne oraz słone), barw (białe, żółte i pomarańczowe, czerwone, ciemne-brązowe i czarne, zielone) na poszczególne narządy i grupy narządów oraz  z naturą tychże produktów (rozgrzewające, ocieplające, neutralne, chłodzące i oziębiające). Byłaby to forma konsultacji wraz z  udostępnionymi materiałami pomocniczymi w postaci przejrzystych tabel z wykazami produktów żywnościowych, podzielonych na smaki, barwy, przynależności i naturę.

Tabele ułatwiają wybór lub przeciwnie, czasowe zaniechanie stosowania danego produktu. Ma to na celu osiągnięcie zamierzonego efektu, np. rozgrzanie lub odwrotnie, wychłodzenie ciała, zasilenie w energię narządu, który takiego wzmocnienia wymaga lub potwierdzenia, dlaczego mamy niechęć do produktu o danym smaku czy barwie (z powodu nadmiaru energetycznego w narządzie). Tabele uwzględniają też produkty zawierające w sobie kilka smaków, a więc mogące oddziaływać w mniejszym lub większym stopniu na kilka narządów. W takich sytuacjach dany produkt jest umieszczony w tabeli według smaku dominującego, czyli tam, gdzie jego oddziaływanie na organizm jest najsilniejsze.

Zapraszamy do korzystania z konsultacji z zakresu Medycyny Chińskiej, które są dostępne również poprzez internet

 

Zapytania i zgłoszenia przyjmujemy drogą e-mailową, tylko do lutego 2015r.
 

wanda.karpinska@op.pl; wandakar@o2.pl


lub telefonicznie

tel. kom. +48 0504 086 871

 

 

powrót do strony głównej