S M A K
I P R O D U K T Ó W I
I CH D Z I A Ł A N I E |
SMAK |
PRZYKŁADY SMAKU |
DZIAŁANIE NA ORGANIZM |
SKUTKI NADMIARU |
PRZECIWSKAZANIA DO STOSOWANIA SMAKU |
KWAŚNY |
cytryna, ocet winny, pszenica, drób |
ściagające;
zatrzymuje płyny, powstrzymuje pocenie, biegunkę |
zatrzymuje ruch płynów, wychładza (oprócz octu, który rozgrzewa) |
w każdej formie stagnacji (z zatrzymania), przy poczuciu
pełności i sytości, w stanach zapalnych żołądka, zanikach mięśni,
stwardnieniu rozsianym |
GORZKI, CIERPKI |
gorzkie zioła, pigwa, aronia, szparagi, żyto, kasza gryczana,
baranina |
wysuszające, oczyszczające; obniża gorączkę, powstrzymuje
kaszel, zmniejsza stany zapalne |
zbytnio wysusza, osłabia energię Qi |
przy niedoborze płynów w organizmie (suchość skóry, zwiotczenie
tkanek, niedobór krwi), w osteoporozie |
SŁODKI |
słodkie warzywa i owoce, miód, cukier, mleko, proso,
kukurydza,wołowina |
odżywiające,
pobudzające krążenie energii, wzmacniające, harmonizujące, odprężające. |
powoduje ospałość, zbytnio nawilża (tworzy się zbyt dużo flegmy,
którą osusza kardamon). |
dot. tylko cukru i słodyczy oraz białej mąki i słodkiego mleka - przy nadwadze, obrzękach, przy nadmiarze śluzu i wilgoci w organizmie |
PIKANTNY, OSTRY |
chilli, pieprz, cebula, czosnek, owies, ryż, dziczyzna |
rozprasza, ogrzewa, przerywa stagnację (imbir działa p.wymiotnie
i p.mdłościom), wzmaga produkcję potu |
nadmiernie pobudza i
rozgrzewa (oprócz mięty i eukaliptusa, które ochładzają) |
w wyczerpaniu, skurczach, epilepsji, zapaleniach gałki ocznej,
spojówek, jaskrze |
SŁONY |
sól, morskie wodorosty, ryby, owoce morza, strączkowe,
wieprzowina |
ożywcze, nawilżające
(zmiękczające stwardnienia), a potem wysuszające i sprzyjające
wydalaniu, wychładzające (oprócz ryb i niektórych owoców morza o działaniu
ocieplającym) |
zaburza przepływ krwi |
przy zbyt wysokim ciśnieniu, w alkoholizmie. Alkohol wydala z organizmu nadmiar soli, więc gdy stosuje
się dietę bezolną, mija ochota na alkohol |
|
|
|
|
|