S M A K I    P R O D U K T Ó W   I    I CH   D Z I A Ł A N I E
SMAK PRZYKŁADY SMAKU DZIAŁANIE NA ORGANIZM SKUTKI NADMIARU PRZECIWSKAZANIA DO STOSOWANIA SMAKU
KWAŚNY cytryna, ocet winny, pszenica, drób ściagające; zatrzymuje płyny, powstrzymuje pocenie, biegunkę zatrzymuje ruch płynów, wychładza (oprócz octu, który rozgrzewa) w każdej formie stagnacji (z zatrzymania), przy poczuciu pełności i sytości, w stanach zapalnych żołądka, zanikach mięśni, stwardnieniu rozsianym
GORZKI, CIERPKI gorzkie zioła, pigwa, aronia, szparagi, żyto, kasza gryczana, baranina wysuszające, oczyszczające; obniża gorączkę, powstrzymuje kaszel, zmniejsza stany zapalne zbytnio wysusza, osłabia energię Qi przy niedoborze płynów w organizmie (suchość skóry, zwiotczenie tkanek, niedobór krwi), w osteoporozie
SŁODKI słodkie warzywa i owoce, miód, cukier, mleko, proso, kukurydza,wołowina odżywiające, pobudzające krążenie energii, wzmacniające, harmonizujące, odprężające. powoduje ospałość, zbytnio nawilża (tworzy się zbyt dużo flegmy, którą osusza kardamon). dot. tylko cukru i słodyczy oraz białej mąki i słodkiego mleka - przy nadwadze, obrzękach, przy  nadmiarze śluzu i wilgoci w organizmie
PIKANTNY, OSTRY chilli, pieprz, cebula, czosnek, owies, ryż, dziczyzna rozprasza, ogrzewa, przerywa stagnację (imbir działa p.wymiotnie i p.mdłościom), wzmaga produkcję potu  nadmiernie pobudza i rozgrzewa (oprócz mięty i eukaliptusa, które ochładzają) w wyczerpaniu, skurczach, epilepsji, zapaleniach gałki ocznej, spojówek, jaskrze
SŁONY sól, morskie wodorosty, ryby, owoce morza, strączkowe, wieprzowina ożywcze, nawilżające  (zmiękczające stwardnienia), a potem wysuszające i sprzyjające wydalaniu, wychładzające (oprócz ryb i niektórych owoców morza o działaniu ocieplającym) zaburza przepływ krwi przy zbyt wysokim ciśnieniu, w alkoholizmie. Alkohol wydala z organizmu nadmiar soli, więc gdy stosuje się dietę bezolną, mija ochota na alkohol