GŁÓWNE POWODY PROWADZĄCE DO ZACHWIANIA RÓWNOWAGI BIOLOGICZNEJ ORGANIZMU |
|
Motto:
Choroba nie bierze się z niczego. Zanim się ujawni, organizm wysyła
najpierw różne sygnały alarmowe w postaci specyficznych symptomów. Jeśli będzie
się je lekceważyć lub tłumić lekami objawowymi, prędzej czy później
dojdzie do poważnego zachorowania.
GŁÓWNE
POWODY PROWADZĄCE DO ZACHWIANIA RÓWNOWAGI BIOLOGICZNEJ ORGANIZMU
a
w konsekwencji do zachorowania:
·
wysokie
spożycie cukru rafinowanego i jego produktów, również białej mąki,
·
nadmierna
konsumpcja produktów kwaśnych i wychładzających,
·
dieta
wysokobiałkowa,
·
inne
błędy żywieniowe (omówienie w Recepcie na zdrowie nr 1) prowadzące do
przewlekłych stanów zapalnych jelit
i dysbiozy (zachwiania środowiska wewnętrznego), co z kolei może powodować
degenerację błony śluzowej jelit i atrofię (zanik) kosmków. W konsekwencji
jelita stają się przepuszczalne dla
różnych makromolekuł, toksyn,
drobnoustrojów, które z łatwością przenikają do krwi i dalej do tkanek.
Tam mogą być postrzegane jako antygeny, co z kolei prowadzi do chorób
autoimmunoagresyjnych jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, zapalenie
gruczołu tarczowego, stwardnienie rozsiane i inne. Toksyny mogą też zatruwać
układ nerwowy czy organy wewnętrzne,
co znaczne zakłóca ich funkcjonowanie,
· zbyt wczesne wprowadzenie do diety noworodka (przed upływem 9. miesiąca życia) obcego białka, najczęściej krowiego i kurzego, co prowadzi do poważnych zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego i atrofii (zaniku) kosmków jelitowych,
·
pośpieszne
jedzenie, niedokładne przeżuwanie, co prowadzi w konsekwencji do wzdęć,
zaburzeń trawienia i wchłaniania,
·
nadużywanie
środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków, hormonów i
niesteroidowych środków p.zapalnych, szczepionki stosowane u osób ze słabym
układem orpornościowym,
·
palenie
tytoniu, alkoholizm, narkomania,
· zęby leczone kanałowo (zatruwane) ogniska chorobowe w migdałkach, zatokach przynosowych, będące powodem rozwoju wysokorozwiniętych, patologicznych form grzybowych i bakteryjnych,
·
amalgamatowe
wypełnienia zębów (możliwość przewlekłego zatrucia rtęcią),
·
zatrute
środowisko zewnętrzne, niskiej jakości żywność; konserwowana chemicznie i
puszkowana, obecność w żywności pestycydów, hormonów, metali ciężkich,
chemicznych ulepszaczy, spulchniaczy, przedłużaczy przydatności do spożycia,
·
konserwanty
i sztuczne dodatki do żywności jak glutaminian sodu, sztuczne olejki
zapachowe, słodziki: cyklamat, aspartam, acesulfam,
·
czynniki
psychiczne, w tym negatywne emocje: złość, gniew, nienawiść, zawiść,
zazdrość, a także strach, lęki, stresy,
·
płytkie
oddychanie,
·
brak
relaksu, przepracowanie, niedobór snu.
Autor: © Wanda Karpińska
mgr farmacji, naturoterapeuta