CO MA WSPÓLNEGO CANDIDA ALBICANS

Z

OWOCEM KANDYZOWANYM W CUKRZE? 

pobrane z: www.pixelavenue.com


Dlaczego spożywamy tak dużo cukru rafinowanego ?

Mówiąc o cukrze myślimy najczęściej o sacharozie. Jest to dwucukier otrzymywany w naszym klimacie z buraków cukrowych poprzez rafinację. Niekiedy nazywany jest też bardziej dosadnie, białą trucizną lub pustymi kaloriami. Jest w tym sporo racji.

Biały cukier jest produktem wyizolowanym z rośliny, a przez to ma silne, skondensowane działanie na organizm zwłaszcza wtedy, jeśli spożywany jest w większych ilościach. A ten produkt dodaje się przecież do większości potraw, ostatnio nawet obficie do surówek. Od zawsze występuje w napojach, sokach, dżemach, gdzie pełni rolę konserwantu oraz substancji równoważącej (czyt.: łamiącej, fałszującej) smak kwaśnych owoców. W ciastach, ciasteczkach, pierniczkach, kremach, czekoladkach, batonach, galaretkach, lodach jest jednym z głównych składników. Jakby tego było mało, galaretki owocowe czy ciasteczka posypuje się dodatkowo lub polewa lukrem -  dla dekoracji - cukrem, którego jednak nie odrzuca się, a zjada.

Za słodyczami i słodkimi wypiekami stoi ogromny przemysł cukiermiczy produkujący masowo najprzeróżniejsze łakocie, zużywający tony cukru, a znacznie mniej wartościowych, pożytecznych dla organizmu składników.

Plastycy tam zatrudnieni opracowują  bajecznie kolorowe opakowania przedstawiające kuszącą, smakowitą  zawartość. To działa na wyobraźnię, zwłaszcza dziecięcą. Czy można się temu słodkiemu pięknu oprzeć?

Szkoda tylko, że rozdarte opakowanie ląduje szybko w koszu, a jego zawartość w brzuchu. Pozostaje ulotny smak słodkości i pamięć kolorowego obrazka.

A co się dalej dzieje ze spożytym łakociem?

 

Jak działają  na nasz organizm węglowodany, w tym i rafinowany cukier ?

Jak wiadomo z dorobku perfekcyjnej medycyny chińskiej smak słodki przyporządkowany jest głównemu kręgowi funkcjonalnemu w organizmie, czyli  elementowi Ziemi (żołądek/trzustka/Śledziona). Jednak nie ma się tu  na myśli cukru rafinowanego (sacharozy), a owoce, warzywa i inne produkty zawierające naturalne cukry, głównie fruktozę w winogronach, daktylach, gruszkach i innych słodkich owocach. Naturalną słodycz ma również, marchewka, korzeń pietruszki, pasternaku, dynia, kabaczek, anyż, cynamon, również ziarna zbóż, jak proso czy kukurydza.

Wszystkie rodzaje cukrów, łącznie z wielocukrami (skrobia),  również i te zawarte w owocach i warzywach mają naturę nawilżającą i wychładzającą, co przede wszystkim manifestuje się zwiększeniem wydzielania śliny, soków  i śluzu  oraz ochłodzeniem kręgu funkcjonalnego żołądka/Śledziony/trzustki. Poza tym ten smak rozpatrywany pod kątem energetycznym równoważy, odżywia i wzmacnia energię (czi) zarówno w narządach elementu Ziemi, jak i w pozostałych. Stąd jego dostatek w pożywieniu, to poczucie odprężenia i  stabilizacji. Jest więc smakiem podstawowym i niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Smaku tego nie można przedawkować. Nie dotyczy to oczywiście białego cukru.

Cukier rafinowany, poza wymienionymi, ma własności silnie zakwaszające, co jest bardzo niekorzystne, zwłaszcza dla mikrośrodowiska jelit. Zmiana odczynu wnętrza jelit pogarsza trawienie i sprzyja bujnemu rozwojowi szkodliwej flory jelitowej, głównie grzybów. Te ostatnie, w wyniku przemian komórkowych, wytwarzają przeróżne metabolity będące dla organizmu żywiciela silnymi truciznami. Te z kolei przedostają się przez uszkodzone ścianki jelit do krwioobiegu i zatruwają powoli cały organizm.

 

O czym może świadczyć odczuwanie łaknienia na słodkie?

 

Jakie są reakcje organizmu na nadmierną konsumpcję węglowodanów, w tym cukru i słodyczy?

Prawie wszystkie wymienione objawy są stwierdzane w przypadku grzybicy przewodu pokarmowego, konkretnie candidiazy. Można dopisać jeszcze na konto Candidy albicans powodowanie egzem, świądu zdrowej skóry, siwienia lub wypadania włosów, bólów głowy, zapalenia zatok i ucha środkowego z obfitym ropieniem, trądziku no i oczywiście dużego zapotrzebowania na słodycze, potrawy mączne, czekoladę, ciastka, torty.

 

Jak zmniejszyć łaknienie na słodycze?


Poza tym dobrze jest:


W przypadku wystąpienia zewnętrznych objawów grzybicy przewodu pokarmowego jak: duże łaknienie słodyczy i/lub potraw mącznych, świąd zdrowej skóry, świąd odbytu, zaparcia, nalot na języku rozważyć wyeliminowanie z diety szkodliwych produktów pokarmowych i zastosowanie najbardziej skutecznych w przypadku grzybicy pokarmowej czy narządowej leków izopatycznych
»»» zob.: Oferty - Terapia izopatyczna,  oraz  »»» Oferty - Terapie holistyczne

 

DIETA PRZECIWGRZYBICZA (wersja skrócona) *   **  

Produkty zakazane

Zamienniki

CUKIER we wszystkich postaciach:miód, dżemy, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.

ZIEMNIAKI

Produkty z BIAŁEJ MĄKI: białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku itp.

KASZE (oprócz pszennych), PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA,  PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe

DROŻDZE i wszelkie produkty zawierające drożdże jak np. piwo

 

BIAŁY RYŻ

RYŻ NATURALNY nieszlifowany

ALKOHOL: słodkie wina, piwo

 

SŁODKIE OWOCE: banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty

KWAŚNE OWOCE: jabłka, grejpfruty, kiwi (w niewielkich ilościach - dop.: WK**)

SERY PLEŚNIOWE i ŻÓŁTE

PRODUKTY MLECZNE (najlepiej jogurty naturalne z żywymi kulturami bakterii - stosować tylko w II fazie diety, w trakcie leczenia izopatycznego, o ile nie są alergenem - dop.: WK**)

MAJONEZ,  KETCHUP, produkty fermentowane np. SOS SOJOWY

JAJKA (o ile nie są alergenem – dop. WK**), OLIWA Z OLIWEK

SOKI w kartonach i butelkach

NAPOJE: woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub z kwaśnych owoców.

Przyprawy wieloskładnikowe, np. VEGETA

WARZYWA, JARZYNY (najlepiej gotowane. Dobrze żuć- dop.: WK**)

DANIA GOTOWE przyrządzane metodami przemysłowymi

RYBY, MIĘSO (oprócz wieprzowiny - dop.: WK**), ZIARNA: dyni, słonecznika, siemienia lnianego

ART. SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE

KONSERWY 

                       

*   Dieta opracowana przez Instytut Vega Medica

                               ** Dopiski i opracowanie graficzne – Wanda Karpińska  

 

Słodycz jest podstawowym dla naszego organizmu smakiem tak, jak element Ziemi jego głównym kręgiem funkcjonalnym.

Emocjonalna nierównowaga tego kręgu manifestuje się nadmiernym  zamartwianiem się, wtrącaniem, nadopiekuńczością, obsesyjnym myśleniem, kapryśnością, ale też chandrą, depresjami czy apatią.

Osobom z nierównowagą w tym elemencie trudno jest też dokonać zmian w swoim życiu, sztywno przestrzegają raz ustalonych norm i reguł, są zamknięte na nowe. Nie potrafią podjąć żadnego ryzyka. Cechuje je też upór. Skupiają się na dobrach doczesnych i ich pomnażaniu odsuwając sprawy duchowe na dalszy plan.

Są i tacy, ktorzy z trudem wprowadzają swoje pomysły i plany w życie. Słabość elementu  Ziemi daje u nich cechy chwiejności i rozproszenia.

Co więc da dla naszej psychiki, naszej osobowości nieobecność w diecie rafinowanego cukru i ogólne wzmocnienie kręgu funkcjonalnego Ziemi związanego ze smakiem słodkim? Da wytrzymałość, poczucie bezpieczeństwa, stabilizacji, równowagi. Pozytywne cechy zrównoważonej Ziemi to też opanowanie, życzliwość, opiekuńczość i rozwaga.

Może więc warto pomyśleć o zmianach?  

 

Autor:  © Wanda Karpińska
mgr farmacji, naturoterapeuta

Maj 2004

 

Wykorzystana literatura:

  1. Krystyna Alagor,  W.A.ALAGOR,  Medycyna Chińska (mechanizm otyłości),

  2. Anna Ciesielska, ANNA, Filozofia zdrowia,

  3. Stephen Gascoigne, DIOGENES, 2001, Tajniki Chińskiej Medycyny,

  4. Poczta SANUM Nr 4, wrzesień 2002, Candida albicans,

  5. Daniel Reid, REBIS 1996, Tao Zdrowia,

  6. Barbara Temelie, Czerwony Słoń 2000,  Odżywianie według Pięciu Przemian.

 

powrót do strony głównej