CO
MA WSPÓLNEGO CANDIDA ALBICANS
Z
OWOCEM KANDYZOWANYM W CUKRZE? |
|
Dlaczego
spożywamy tak dużo cukru rafinowanego ?
Mówiąc
o cukrze myślimy najczęściej o sacharozie. Jest to dwucukier otrzymywany w
naszym klimacie z buraków cukrowych poprzez rafinację. Niekiedy nazywany jest
też bardziej dosadnie, białą trucizną lub pustymi kaloriami. Jest w tym
sporo racji.
Biały
cukier jest produktem wyizolowanym z rośliny, a przez to ma silne,
skondensowane działanie na organizm zwłaszcza wtedy, jeśli spożywany jest w
większych ilościach. A ten produkt dodaje się przecież do większości
potraw, ostatnio nawet obficie do surówek. Od zawsze występuje w napojach,
sokach, dżemach, gdzie pełni rolę konserwantu oraz substancji równoważącej
(czyt.: łamiącej, fałszującej) smak kwaśnych owoców. W ciastach,
ciasteczkach, pierniczkach, kremach, czekoladkach, batonach, galaretkach, lodach
jest jednym z głównych składników. Jakby tego było mało, galaretki owocowe
czy ciasteczka posypuje się dodatkowo lub polewa lukrem -
dla dekoracji - cukrem, którego jednak nie odrzuca się, a zjada.
Za
słodyczami i słodkimi wypiekami stoi ogromny przemysł cukiermiczy produkujący
masowo najprzeróżniejsze łakocie, zużywający tony cukru, a znacznie mniej
wartościowych, pożytecznych dla organizmu składników.
Plastycy
tam zatrudnieni opracowują bajecznie
kolorowe opakowania przedstawiające kuszącą, smakowitą
zawartość. To działa na wyobraźnię, zwłaszcza dziecięcą. Czy można
się temu słodkiemu pięknu oprzeć?
Szkoda
tylko, że rozdarte opakowanie ląduje szybko w koszu, a jego zawartość w
brzuchu. Pozostaje ulotny smak słodkości i pamięć kolorowego obrazka.
A
co się dalej dzieje ze spożytym łakociem?
Jak
działają na nasz organizm węglowodany,
w tym i rafinowany cukier ?
Jak
wiadomo z dorobku perfekcyjnej medycyny chińskiej smak słodki przyporządkowany
jest głównemu kręgowi funkcjonalnemu w organizmie, czyli elementowi Ziemi (żołądek/trzustka/Śledziona).
Jednak nie ma się tu na myśli
cukru rafinowanego (sacharozy), a owoce, warzywa i inne produkty zawierające naturalne
cukry, głównie fruktozę w winogronach, daktylach, gruszkach i innych słodkich
owocach. Naturalną słodycz ma również, marchewka, korzeń pietruszki,
pasternaku, dynia, kabaczek, anyż, cynamon, również ziarna zbóż, jak proso czy
kukurydza.
Wszystkie
rodzaje cukrów, łącznie z wielocukrami (skrobia),
również i te zawarte w owocach i warzywach mają naturę nawilżającą
i wychładzającą, co przede wszystkim manifestuje się zwiększeniem
wydzielania śliny, soków i śluzu
oraz ochłodzeniem kręgu funkcjonalnego żołądka/Śledziony/trzustki.
Poza tym ten smak rozpatrywany pod kątem energetycznym równoważy, odżywia i
wzmacnia energię (czi) zarówno w narządach elementu Ziemi, jak i w
pozostałych. Stąd jego dostatek w pożywieniu, to poczucie odprężenia i
stabilizacji. Jest więc smakiem podstawowym i niezbędnym do prawidłowego
funkcjonowania organizmu człowieka. Smaku tego nie można przedawkować. Nie
dotyczy to oczywiście białego cukru.
Cukier
rafinowany, poza wymienionymi, ma własności silnie zakwaszające, co jest
bardzo niekorzystne, zwłaszcza dla mikrośrodowiska jelit. Zmiana odczynu wnętrza
jelit pogarsza trawienie i sprzyja bujnemu rozwojowi szkodliwej flory jelitowej,
głównie grzybów. Te ostatnie, w wyniku przemian komórkowych, wytwarzają
przeróżne metabolity będące dla organizmu żywiciela silnymi truciznami. Te
z kolei przedostają się przez uszkodzone ścianki jelit do krwioobiegu i
zatruwają powoli cały organizm.
O
czym może świadczyć odczuwanie łaknienia na słodkie?
o
przegrzaniu organizmu (tzw. Ogień), np. z powodu upalnego klimatu
- smak słodki szybko równoważy nadmiar gorąca,
o
spożywaniu bardzo treściwych posiłków, np.: tłustych, mięsnych, słonych
lub pikantnych o typie Yang. Organizm domaga się wtedy zrównoważenia tej
rozgrzewającej energii produktem o cechach wychładzających,Yin. Najłatwiej
sięgnąć wtedy po ciastko, loda czy zimną coca-colę, trudniej przygotować
smaczną surówkę czy świeżo wyciśnięty sok posiadające również
potrzebną energię Yin,
o
osłabieniu Yang i wychłodzeniu
żołądka/śledziony/trzustki z racji spożywania wcześniej w nadmiarze
kwaśnych, surowych owoców
czy surówek, zimnych napojów, lodów. Smak słodki (ale niekoniecznie
cukier) zasili wówczas szybko w energię (w kalorie) osłabiony krąg
funkcjonalny,
o
występowaniu zdenerwowania czy frustracji (zob.też : grzybica przewodu
pokarmowego) - cukier doraźnie odpręży i wyciszy te emocje. Zresztą to
on właśnie jest ich pierwotnym źródłem powstawania,
o
bytowaniu w przewodzie pokarmowym grzybów patologicznych, które do wzrostu
potrzebują właśnie cukru zawartego w słodyczach, miodzie oraz wielocukrów
(skrobia) zawartych w białej mące, ryżu – stąd wzmożone łaknienie na
te produkty.
Jakie
są reakcje organizmu na nadmierną konsumpcję węglowodanów, w tym cukru i słodyczy?
Brak
apetytu na inne produkty poza napadowym łaknieniem na słodycze i ciastka,
potrawy mączne, zimne słodkie napoje, słodkie serki. Zjawisko to często
występuje u dzieci. Pojawia się wtedy kategoria: „dziecko niejadek”.
Charakteryzuje je poza tym wyraźnie osłabiona odporność, chroniczne
choroby, ospałość i oczywiście
uzależnienie od słodyczy.
uczucie
przepełnienia, nudności, nawet po zjedzeniu
małej porcji pokarmu, zgaga, bóle żołądka, wzdęcia, uporczywe
gazy z powodu nasilenia się procesów fermentacyjnych i gnilnych w
jelitach, zaparcia naprzemiennie z biegunkami, niestrawność, przykry
zapach z ust,
ciastowate
obrzęki ciała, w tym nóg, bioder, brzucha, twarzy, otyłość, ociężałość,
spowolnienie krążenia, zastoje krwi, skąpomocz, uczucie zimna, zwłaszcza
stóp i dłoni, sztywność poranna,
nadmiar
śluzu, zwłaszcza w oskrzelach, trudności z oddychaniem, duszność,
astma, przewlekły katar,
gruby
nalot na języku, jego obrzęk i rozpulchnienie, często ze śladami odciśniętych
zębów z powodu zwiększenia jego masy, nadmierna produkcja śliny,
blade
usta barwą nie różniące się
prawie od reszty twarzy,
ropne
wypryski, zwłaszcza na twarzy i plecach (zastępcza droga odtruwania przez
skórę),
zaburzenia
pamięci, koncentracji, kojarzenia, niemożność zebrania myśli,
zapominanie, znużenie, wyczerpanie, senność,
trudności
z zasypianiem i niespokojny sen z powodu natłoku myśli, które powracają
wciąż jak „zacięta płyta”. Sny są często koszmarne i bardzo
wyczerpujące.
słodycze
i inne węglowodany, w tym i produkty skrobiowe zjedzone późnym popołudniem
lub wieczorem podnoszą ciśnienie krwi uniemożliwiając zaśnięcie i
wyspanie się; sen jest płytki, przerywany,
uzewnętrznianie
nadmiernych emocji gniewu, agresji, nienawiści, podniecenia,
frustracji, także tłumienie niezadowolenia,
złości. Pasuje tu jak ulał dawne powiedzenie: „mieć wściekłość w
brzuchu” wskazujące jednocześnie lokalizację przyczyny,
niepokój,
nadmierne pobudzenie ruchowe,
napięcie, łatwe wpadanie w
stres, drżenie, dygotanie ciała jako następstwo niedocukrzenia organizmu
po zadziałaniu wyrzuconej do krwi insuliny rozkładającej krążący tam
cukier. Kiedy spożywa się wciąż duże ilości słodyczy, ciastek, torcików,
może dojść do wyczerpania się
trzustkowych wysepek Langerhansa produkujących ten hormon i wystąpienia
cukrzycy insulinozależnej.
Prawie
wszystkie wymienione objawy są stwierdzane w przypadku grzybicy przewodu
pokarmowego, konkretnie candidiazy. Można dopisać jeszcze na konto Candidy
albicans powodowanie egzem, świądu zdrowej skóry, siwienia lub wypadania
włosów, bólów głowy, zapalenia zatok i ucha środkowego z obfitym
ropieniem, trądziku no i oczywiście dużego zapotrzebowania na słodycze,
potrawy mączne, czekoladę,
ciastka, torty.
Jak
zmniejszyć łaknienie na słodycze?
Ograniczyć
albo nawet wyeliminować (głównie zimą) spożywanie surowych owoców - zwłaszcza
kwaśnych, surówek, lodów, zimnych napojów pogłębiających wychłodzenie
i osłabienie organizmu,
Rozgrzewać
śledzionę i żołądek spożywając jak najczęściej ciepłe, gotowane
potrawy; zupy, jarzynki, dania mięsno-warzywne, zboża itp. Im dłużej
gotuje się potrawę, tym większy jest jej ładunek energetyczny i tym
bardziej będzie rozgrzewać organizm. Gotowane potrawy z dodatkami
rozgrzewającymi to również
doskonały sposób na schudnięcie. Spożywanie tylko niskokalorycznych,
surowych warzyw i owoców co prawda doprowadzi do zmniejszenia ciężaru ciała,
ale też wychłodzi znacznie krąg funkcjonalny Ziemi, a potem i cały
organizm, przez co pogorszy się trawienie i wydalanie.
Unikać
wychładzających kanapek!
Dla
wzmocnienia kręgu funkcjonalnego żołądek/śledziona/trzustka warto
stosować zioła przyprawowe o smaku słodkim: anyż, kminek, jałowiec,
cynamon, wanilię a także
koper włoski i słodką paprykę.
Zastępować
słodycze zawierające cukier i sam cukier miodem i słodkimi owocami:
daktyle, rodzynki, figi, suszone jabłka, śliwki, wiórki kokosowe i
podobne. »»» więcej
Pić
ziołowe, rozgrzewające herbatki z imbirem (imbir działa również
doskonale p.nudnościom i p.wymiotnie oraz regulująco na procesy
trawienne), kardamonem, goździkami, cynamonem, tymiankiem. Jeśli lubimy
kawę naturalną (kawa wychładza nerki, a przez to cały organizm!), to
pogotujmy ją 2-5 minut pod przykryciem z rozgrzewającymi dodatkami:
imbirem, kardamonem, cynamonem. Tak przygotowana kawa nie zakwasza
organizmu, nie powoduje niepokoju serca. Pije się ją lekko osłodzoną
miodem, a nie gorzką. Jest znacznie łagodniejsza w działaniu od kawy
zaparzanej. Pobudza cały organizm, głównie nerki (nie dając efektu wychłodzenia), śledzionę i
żołądek, wzmaga przemianę materii.
Utrzymywać
w cieple (pożądany ciepły szal) śledzionę i nerki oraz stopy i dłonie
poprzez masaż, nacieranie, kąpiele imbirowe.
Gotować zrównoważone posiłki, czyli takie, które nie będą miały wyraźnej przewagi któregoś ze smaków: kwaśnego, słonego, słodkiego, gorzkiego lub pikantnego (ostrego) ani też przewagi energii rozgrzewającej Yang (np.mięsa) ani wychładzającej Yin (np. surowe owoce, warzywa, zimne napoje). »»» zob.: Oferty - Medycyna Chińska
Poza tym dobrze jest:
stosować
się do reguł odżywiania dostosowanych do pory roku i klimatu; spożywać
potrawy trochę bardziej Yin latem, bardziej Yang zimą, w pozostałych
porach roku - zrównoważone,
najlepiej
jeść produkty pochodzące z regionu,
w którym się mieszka i w zgodzie z okresami wegetacji roślin,
jeść
mało i w pogodnej atmosferze, bez pośpiechu,
nie
zmuszać się do jedzenia, aby tylko szybko zapełnić żołądek,
przeżuwać
dokładnie pokarm,
unikać
skrajnie gorących i zimnych potraw i napojów,
nie
pić płynów bezpośrednio po jedzeniu, aby nie rozcieńczać enzymów
trawiennych,
nie
łączyć w jednym posiłku białek z węglowodanami ze
względu na różny odczyn trawienia tych produktów: kwaśny - białek,
alkaliczny-węglowodanów,
w
jednym posiłku jeść najlepiej jeden rodzaj białka ze względu na różne
czasy trawienia poszczególnych białek, najwłaściwiej z gotowanymi
warzywami,
nie
łączyć białek z cukrem i tłuszczem (uwaga na słodkie jogurty owocowe,
słodkie serki !), ze względu na ich hamującą rolę na wydzielanie soku
żołądkowego,
po
większym posiłku unikać słodkich deserów i jedzenia świeżych owoców.
Produkty te należy jeść osobno,
nie
podjadać między posiłkami,
ze
względu na zegar biologiczny organów »»» więcej,
posiłki węglowodanowo-warzywne lub węglowodanowo-owocowe zjadać
do wczesnego popołudnia, a posiłki białkowo-warzywne dopiero po południu,
wystarczy
zjadać jeden posiłek białkowy dziennie, unikać przebiałczenia.
W przypadku wystąpienia zewnętrznych objawów grzybicy
przewodu pokarmowego jak: duże łaknienie słodyczy i/lub potraw mącznych,
świąd zdrowej skóry, świąd odbytu, zaparcia, nalot na języku rozważyć wyeliminowanie
z diety szkodliwych produktów pokarmowych i zastosowanie najbardziej
skutecznych w przypadku grzybicy pokarmowej czy narządowej leków
izopatycznych »»» zob.:
Oferty - Terapia izopatyczna,
oraz »»» Oferty - Terapie holistyczne
DIETA
PRZECIWGRZYBICZA (wersja skrócona) *
**
|
|
Produkty
zakazane |
Zamienniki |
CUKIER
we wszystkich postaciach:miód, dżemy, produkty dla diabetyków,
czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki
i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp. |
ZIEMNIAKI |
Produkty
z BIAŁEJ MĄKI: białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki,
niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w
proszku itp. |
KASZE
(oprócz
pszennych), PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA,
PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe |
DROŻDZE
i
wszelkie produkty zawierające drożdże jak np. piwo |
|
BIAŁY
RYŻ |
RYŻ
NATURALNY
nieszlifowany |
ALKOHOL:
słodkie wina, piwo |
|
SŁODKIE
OWOCE: banany,
winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki,
gruszki, owoce suszone, kompoty |
KWAŚNE
OWOCE:
jabłka, grejpfruty, kiwi (w niewielkich ilościach -
dop.: WK**) |
SERY
PLEŚNIOWE i ŻÓŁTE |
PRODUKTY
MLECZNE (najlepiej
jogurty naturalne z żywymi kulturami bakterii - stosować tylko w II
fazie diety, w trakcie leczenia izopatycznego, o ile nie są alergenem -
dop.:
WK**)
|
MAJONEZ,
KETCHUP, produkty fermentowane np. SOS SOJOWY |
JAJKA
(o
ile nie są alergenem – dop. WK**), OLIWA Z OLIWEK |
SOKI
w kartonach i butelkach |
NAPOJE:
woda
(niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa lub czarna słabo parzona),
herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub
z kwaśnych owoców. |
Przyprawy
wieloskładnikowe, np. VEGETA |
WARZYWA,
JARZYNY
(najlepiej gotowane. Dobrze żuć- dop.:
WK**) |
DANIA
GOTOWE
przyrządzane metodami przemysłowymi |
RYBY,
MIĘSO
(oprócz wieprzowiny - dop.:
WK**),
ZIARNA: dyni, słonecznika, siemienia lnianego |
ART.
SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE |
|
KONSERWY |
*
Dieta
opracowana
przez Instytut Vega Medica
** Dopiski i opracowanie graficzne – Wanda Karpińska
Słodycz
jest podstawowym dla naszego organizmu smakiem tak, jak element Ziemi jego głównym
kręgiem funkcjonalnym.
Emocjonalna
nierównowaga tego kręgu manifestuje się nadmiernym
zamartwianiem się, wtrącaniem, nadopiekuńczością, obsesyjnym myśleniem,
kapryśnością, ale też chandrą, depresjami czy apatią.
Osobom
z nierównowagą w tym elemencie trudno jest też dokonać zmian w swoim życiu,
sztywno przestrzegają raz ustalonych norm i reguł, są zamknięte na nowe. Nie
potrafią podjąć żadnego ryzyka. Cechuje je też upór. Skupiają się na
dobrach doczesnych i ich pomnażaniu odsuwając sprawy duchowe na dalszy plan.
Są
i tacy, ktorzy z trudem wprowadzają swoje pomysły i plany w życie. Słabość
elementu Ziemi daje u nich cechy
chwiejności i rozproszenia.
Co
więc da dla naszej psychiki, naszej osobowości nieobecność w diecie
rafinowanego cukru i ogólne wzmocnienie kręgu funkcjonalnego Ziemi związanego
ze smakiem słodkim?
Może
więc warto pomyśleć o zmianach?
Autor: © Wanda Karpińska
mgr farmacji, naturoterapeuta
Maj
2004
Wykorzystana
literatura:
Krystyna
Alagor, W.A.ALAGOR,
Medycyna Chińska (mechanizm otyłości),
Anna Ciesielska, ANNA, Filozofia zdrowia,
Stephen Gascoigne, DIOGENES, 2001, Tajniki Chińskiej Medycyny,
Poczta SANUM Nr 4, wrzesień 2002, Candida albicans,
Daniel Reid, REBIS 1996, Tao Zdrowia,
Barbara Temelie, Czerwony Słoń 2000, Odżywianie według Pięciu Przemian.