|
![]() |
1. Kruche babeczki
bez cukru
(przepis
p. Haliny Redo z Łodzi, absolwentki Instytutu Medycyny Chińskiej).
Zmieszać
po pół kg mąki z prosa, mąki orkiszowej pszennej z pół kg margaryny bez
dodatku mleka krowiego (w oryginalnym przepisie –masło*). Dodać
przyprawy : kardamon, imbir, cynamon, anyż oraz maksymalnie 1 łyżkę stołową
zmielonej lukrecji. Poza tym dodać
¼ szklanki octu jabłkowego i ok.1 szklanki
wody. Wyrobić ciasto i wylepić nim foremki. Upiec na rumiano.
Babeczki można wypełniać musami owocowymi czy różnymi farszami i to nie
tylko słodkimi.
2. Kulki
orzechowo-figowe (zastępują
tradycyjne słodycze z cukrem, polecane zwłaszcza dla dzieci – Bożena Cyran)
Namoczyć na noc 2 opakowania fig.
3. Ciasteczka dietetyczne Małgonetka (autorski przepis p.Małgorzaty B. z Lublina)
Składniki
1 szklanka płatków owsianych,
Przygotowanie
Mieszamy ze sobą produkty suche, tzn płatki owsiane, otęby,
bakalie,
proszek do pieczenia, cynamon, imbir i mąkę.
Jabłuszko kroimy w kosteczkę i łączymy z suchą mieszanką.
Jajo mieszamy z olejem i sokiem jabłkowym. Łączymy wszystkie produkty
Formujemy ciasteczka i pieczemy w temp. 200 stopni około 15-20 minut.
4. Ciasteczka orzechowe z kleiku ryżowego
Składniki
1 op. kleiku ryżowego,
Przygotowanie
Wszystkie produkty włożyć do miski, wymieszać i wyrabiać ręką do uzyskania jednolitej masy. Z uzyskanego w ten sposób ciasta formowac niewielkie kuleczki (średnicy 2-3cm) lub wykrwać różne wzory. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i piec 20-25 minut w temp.ok. 150-180º C.