1. Kruche babeczki  bez cukru  (przepis p. Haliny Redo z Łodzi, absolwentki Instytutu Medycyny Chińskiej).

Zmieszać po pół kg mąki z prosa, mąki orkiszowej pszennej z pół kg margaryny bez  dodatku mleka krowiego (w oryginalnym przepisie –masło*). Dodać przyprawy : kardamon, imbir, cynamon, anyż oraz maksymalnie 1 łyżkę stołową  zmielonej lukrecji. Poza tym dodać  ¼ szklanki octu jabłkowego i ok.1 szklanki  wody. Wyrobić ciasto i wylepić nim foremki. Upiec na rumiano.  
Babeczki można wypełniać musami owocowymi czy różnymi farszami i to nie tylko słodkimi.  

2. Kulki orzechowo-figowe (zastępują tradycyjne słodycze z cukrem, polecane zwłaszcza dla dzieci – Bożena Cyran)

3. Ciasteczka dietetyczne Małgonetka (autorski przepis p.Małgorzaty B. z Lublina)

Składniki

Przygotowanie

  
Mieszamy ze sobą produkty suche, tzn płatki owsiane, otęby, bakalie,
proszek do pieczenia, cynamon, imbir i mąkę.
Jabłuszko kroimy w kosteczkę i łączymy z suchą mieszanką.
Jajo mieszamy z olejem i sokiem jabłkowym. Łączymy wszystkie produkty
Formujemy ciasteczka i pieczemy w temp. 200 stopni około 15-20 minut.

 

4. Ciasteczka orzechowe z kleiku ryżowego

Składniki

Przygotowanie

Wszystkie produkty włożyć do miski, wymieszać i wyrabiać ręką do uzyskania jednolitej masy. Z uzyskanego w ten sposób ciasta formowac niewielkie kuleczki (średnicy 2-3cm) lub wykrwać różne wzory. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i piec 20-25 minut w temp.ok. 150-180º C.

 

powrót do strony głównej