1.„Twarożek”  z tofu (przepis na mleko sojowe i tofu zob. "Inneciekawe").Rozgnieśćserek sojowy, osolić do smaku. Dodać posiekany szczypiorek, natkę pietruszkii ewentualnie świeże listki bazylii oraz 2 łyżki oleju tłoczonego na zimnoi pieprz naturalny do smaku.


2
. Pastasłonecznikowa I  (przepiswg Chińskiej Zasady Pięciu Elementów)
Do pół litra wrzącej wody dodać szczyptę majeranku i cząbru oraz ok. 1,5szkl. ziaren słonecznika, (można mieszać z pestkami dyni i sezamu), do tego nie więcej jak 1 łyżkę oliwy . Dodaćpół szklanki ugotowanego ryżu, rozgniecione 2-3 ząbki czosnku* i szczyptępieprzu. Masa powinna być gęsta i prawie sucha. Osolić i na końcu dodaćprzecier pomidorowy do smaku, zmiksować, schłodzić.


3. Pasta ze słonecznikaII
(przepis wg ChińskiejZasady Pięciu Elementów)
Nasionasłonecznika podprażyć na suchej patelni, przełożyć do głębokiegonaczynia, dodać oliwę, trochę kremu sezamowego (można kupić gotowy), dodać imbir, trochę ostrej papryki. Wymieszać.Dodać nieco zimnej wody i sól, suszone ziele estragonu, parę kropli soku zcytryny, szczyptę kawy lub kakao. Zmiksować.

4. Pastaz soczewicy czerwonej,  błyskawiczna(przepis wg chińskiej zasady Pięciu Elementów)
Do wrzącej wody (1,25 litra) dodać szczyptę majeranku i cząbru, 2 szkl.czerwonej soczewicy i ugotować do miękkości, dodać kilka jajeczek przepiórczych,słodką sproszkowaną paprykę, posiekane 2 średnie cebule* i ewentualnie ząbekczosnku*. Gotować jeszcze kilka minut mieszając. Wystudzić. Pasta nie wymagamiksowania.


5. Pasta sojowa z orzechami  (pastąmożna nadziewać naleśniki, pierożki)
Zmiksować 3 szklanki ugotowanej soi, schłodzić. Orzechy włoskie,laskowe, migdały (razem pół szklanki) drobno posiekać, wymieszać z pastąsojową, dodać  łyżkę olejurzepakowego, kilka ugotowanych  (2min.) i posiekanych  jajeczek przepiórczych,pół łyżki sezamu. Posolić i dodać posiekaną natkę pietruszki,ewentualnie listki świeżej mięty, pieprz, bazylię. Zmiksować.


6. Pasta orzechowo-migdałowa (doskonała wysokoenergetyczna, odżywczapasta - szczególnie wskazana dla dzieci, do kanapek zabieranych do szkoły –Bożena Cyran)

Gotowaćprzez 5 minut 10 dkg migdałów, obrać z łusek. Zemleć razem z 15 dkg orzechówwłoskich. Wymieszać z 3 łyżkami naturalnego miodu*, szczyptą cynamonu, łyżeczkąstartej skórki cytrynowej (wcześniej cytrynę dokładnie wyszorować –przyp. WK)i łyżką soku z cytryny. 


7. „Smalec
Do niewielkiej ilości wrzącej wody dodać majeranek, 4-5 łyżek olejurzepakowego lub innego, przeznaczonego do smażenia (można też użyć olejkokosowy dostępny w sklapach ze zdrową żywnością), dodać posiekaną drobno jedną dużą cebulę*, kilka ząbków czosnku*,pieprz i ostrą paprykę, posolić do smaku, wymieszać i dodać poszatkowanejedno duże lub dwa małe jabłka. Dusić- bez przykrycia - na małym ogniu10-15 minut.  Przełożyć do słoiczka.

8. Pasta chrzanowa

Wykonanie

Kawałek tofu pogotować ok. 10 min. we wrzącej wodzie, wyjąć, osączyć,ostudzić i rozetrzeć dokładnie z mlekiem sojowym. Dodać drobno posiekanegotowane jajeczka przepiórcze, grubo poszatkowane jabłka, chrzan oraz sól dosmaku.

 

 

 

9. Cebulowa pasta z tofu

Wykonanie

Tofu zmiksowaćz oliwą i sosem sojowym* (zamiennie z wywarem z grzybów lub/i lubczyka), dodaćdrobniutko posiekaną lub utartą  cebulę,osolić do smaku i dokładnie wymieszać na pastę.

 

10. Pasta pieczarkowa  (do chleba)

Wykonanie

Pieczarki umyć,poszatkować w drobne kawałki i usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Poodparowaniu wydzielonego soku do masy dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze krótko(minuta-dwie)  podsmażyć. Zaraz poodstawieniu z ognia dodać wszystkie przyprawy ziołowe, wymieszać i przełożyćdo wyparzonego wcześniej słoiczka.

 

11. Pasta z cieciorki (dochleba lub jako farsz do naleśników)

Wykonanie

Cieciorkę-suche ziarno zalać na noc zimną wodą do napęcznienia. Rano wodę odlać izalać świeżą porcją tak,  abyziarna były przykryte wodą, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę igotować  pod przykryciem 1,5godziny. Wygotowaną włoszczyznęodrzucić, a ugotowane ziarna po odsączeniu wody zmiksować lub przetrzećuzyskując pureé. Dodać oliwę z oliwek, przyprawy ziołowe i sól.

  

powrótdo strony głównej