|
![]() |
1.
Leczo
Składniki:
marchewka
papryka słodka
papryka ostra
pomidory i przecier
pomidorowy
pieczarki
cukinia lub kabaczek
pierś z indyka lub kiełbasa
z indyka
olej, sól i pieprz
Rozgrzewamy olej na patelni,
wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę. Czekamy aż się zrobi miękka, potem
dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kosteczkę paprykę słodką,
troszeczkę pokrojonej w drobną kostkę papryki ostrej. Dusimy, aż będzie miękkie.
Pomidory sparzamy, obieramy z skórki kroimy w kostkę, cukinię lub kabaczka (
wcześniej trzeba go obrać) kroimy w kosteczkę i dorzucamy do reszty, dodajemy
pokrojoną w kostkę kiełbasę lub pierś indyczą, tuszymy do miękkości,
solimy do smaku, doprawiamy przecierem pomidorowym. Na końcu dodajemy pieprz i
już nie gotujemy.
2.
Gulasz z piersi indyka ze słodką kapustą
Składniki:
piersi indyka
marchewka
słodka kapusta
papryka
pomidory
cebula*
czosnek*
mąka kukurydziana
olej
sól, pieprz, zioła
prowansalskie
Rozgrzewamy na patelni olej,
dodajemy pokrojone w kostkę, oprószone w mące kukurydzianej
piersi z indyka, pokrojoną w talarki marchewkę i trochę cebuli
pokrojonej w kosteczkę dusimy do miękkości. Później dodajemy pokrojoną słodką,
białą kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i zioła. Solimy do smaku i
dodajemy sparzone pomidory również pokrojone w kosteczkę dusimy dodajemy
troszeczkę czosnku, a na końcu pieprz i zioła do smaku.
3.
Wątróbki drobiowe w sosie pomidorowym
Składniki:
0.5 kg wątróbek drobiowych
mała cebulka*
olej
kilka pieczarek
bulion warzywny wcześniej
ugotowany z marchewki, pietruszki i selera
przecier pomidorowy własnej
roboty
mąka
zioła prowansalskie, sól,
pieprz
Na rozgrzaną patelnię z
olejem dodajemy pokrojone, obtoczone w mące kukurydzianej
wątróbki, cebulkę w kosteczkę i pieczarki w plasterki. Kiedy wątróbki
będą miękkie zalewamy to bulionem dusimy wszystko do miękkości i wlewamy
przecier pomidorowy. Dosmaczamy solą, pieprzem i ziołami.
4. Bakłażany
nadziewane mięsem
Składniki:
2 małe bakłażany
10 dag pieczarek
łyżka ryżu, najlepiej
naturalnego, brązowego
15 dag mielonego mięsa z
indyka lub kurczaka
1 łyżka tartej bułki lub
łyżka granulatu sojowego
1 łyżka margaryny
bezmlecznej
4 łyżki posiekanej zielonej
pietruszki
4-5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Bakłażany przekrajać wzdłuż
na połówki, podsmażyć kładąc przekrojem na patelni z rozgrzaną oliwą,
wydrążyć miąższ pozostawiając ¼. Rozetrzeć widelcem łącząc za
zmielonym mięsem, posiekanymi pieczarkami, ugotowanym ryżem i pietruszką,
wymieszać z połową bułki przyprawić z solą i pieprzem. Nadzieniem napełnić
połówki bakłażanów, posypać resztą bułki, skropić rozpuszczoną
margaryną, wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec. Podawać na gorąco lub
zimno.
5. Faszerowane pomidory
Składniki:
7 dużych
pomidorów
1 duża
cebula*
bułka tarta
lub granulat białka sojowego
pół pęczka
świeżej natki pietruszki
15 dkg mięsa
z indyka
2 łyżki
oleju
sól i
przyprawy ziołowe do smaku i według uznania
Pomidory umyć, odkrawać
wierzchy, środki wydrążyć łyżeczką. Cebulę*, mięso i natkę pietruszki
posiekać drobno. Rozgrzać na patelni olej, lekko podrumienić cebulę*, potem
mięso, dodać trochę tartej bułki lub granulat sojowy (dla wchłonięcia
wody), sól i przyprawy. Farsz wymieszać z natką pietruszki, nałożyć do
pomidorów, przykryć wcześniej odciętymi wierzchami i zapiec 20 min. w temp.
200°C.
6. Ryba w greckim sosie
Sos grecki
Na rozgrzany olej w głębokim garnku z grubym dnem
wrzucić pokrojonę w kostkę cebulę (5-7 szt). Kiedy się zeszkli dodać
potarkowane na wiórki : marchewkę (6-10szt), korzeń pietruszki (6-10szt)
oraz 1 duży seler. Przykryć i dusić na wolnym ogniu prawie do miękkości
(10-15 min). Mieszać drewniana łyżką, aby się nie przypaliło.
Osolić do smaku.
Dodać pokrojone w drobne kawałki pomidory (5-7
szt) lub przecier pomidorowy, liść laurowy, zielę angielskie i
poddusić jeszcze trochę.
Dodać mielony pieprz naturalny do smaku, chwilę
ogrzewać mieszając (już nie gotować).
Jeśli sos ma być przechowywany dłużej,
zapasteryzować w słoiczkach.
Dowolną rybę
(gotowana, pieczona, grilowana, smażona, solona, np. matias śledziowy
pokrojony w paseczki) połączyć z
sosem greckim. Jeść na zimno lub ciepło, bez pieczywa.
Sos grecki (bez ryby) smakuje bardzo dobrze z
chlebem, jako kanapka.
7.
Pulpeciki indycze z grzybkami i kapustą albo gołąbki inaczej (do diety Werthmanna i przeciwgrzybiczej)
- autorski przepis p.Małgorzaty B. z Lublina
Mielimy 1 pierś i 2 golonki indycze.
Dodajemy 3 jaja przepiórcze
Namaczamy w wodzie dwa kruche chlebki razowe Chaber (zielone, naturalne bezcukrowe i bezdrożdżowe) i dodajemy do masy.
Dodajemy poza tym: siekaną natkę pietruszki, pokrojone drobno pieczarki oraz ewentualnie poszatkowaną białą kapustę (te produkty dodaje się w ilościach na oko, wg gustu).
Przyprawiamy do smaku.
Formujemy zgrabne pulpeciki i obsmażamy w mące kukurydzianej lub ziemniaczanej na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Można jeść same z porcją surówki albo sałatki (buraczki, brokuły, marchew gotowana) albo robimy w sosie, wtedy trzeba je podlać wodą i podtuszyć z dodatkiem poszatkowanej
marchewki, selera i liścia laurowego bądź innych dopuszczalnych w diecie przypraw, zagęścić mąką razową lub kukurydzianą i połączyć z koncentratem pomidorowym.
Bardzo smaczne.
Można robić wersję tylko z grzybkami lub tylko z kapustą.