1. Leczo

Składniki:

Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę. Czekamy aż się zrobi miękka, potem dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kosteczkę paprykę słodką, troszeczkę pokrojonej w drobną kostkę papryki ostrej. Dusimy, aż będzie miękkie. Pomidory sparzamy, obieramy z skórki kroimy w kostkę, cukinię lub kabaczka ( wcześniej trzeba go obrać) kroimy w kosteczkę i dorzucamy do reszty, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub pierś indyczą, tuszymy do miękkości, solimy do smaku, doprawiamy przecierem pomidorowym. Na końcu dodajemy pieprz i już nie gotujemy.

 

2. Gulasz z piersi indyka ze słodką kapustą

Składniki:

Rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy pokrojone w kostkę, oprószone w mące kukurydzianej  piersi z indyka, pokrojoną w talarki marchewkę i trochę cebuli pokrojonej w kosteczkę dusimy do miękkości. Później dodajemy pokrojoną słodką, białą kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i zioła. Solimy do smaku i dodajemy sparzone pomidory również pokrojone w kosteczkę dusimy dodajemy troszeczkę czosnku, a na końcu pieprz i zioła do smaku.

 

3. Wątróbki drobiowe w sosie pomidorowym

Składniki:

Na rozgrzaną patelnię z olejem dodajemy pokrojone, obtoczone w mące kukurydzianej  wątróbki, cebulkę w kosteczkę i pieczarki w plasterki. Kiedy wątróbki będą miękkie zalewamy to bulionem dusimy wszystko do miękkości i wlewamy przecier pomidorowy. Dosmaczamy solą, pieprzem i ziołami.

 

4. Bakłażany nadziewane mięsem

Składniki: 

Bakłażany przekrajać wzdłuż na połówki, podsmażyć kładąc przekrojem na patelni z rozgrzaną oliwą, wydrążyć miąższ pozostawiając ¼. Rozetrzeć widelcem łącząc za zmielonym mięsem, posiekanymi pieczarkami, ugotowanym ryżem i pietruszką, wymieszać z połową bułki przyprawić z solą i pieprzem. Nadzieniem napełnić połówki bakłażanów, posypać resztą bułki, skropić rozpuszczoną margaryną, wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec. Podawać na gorąco lub zimno.  

 

5. Faszerowane pomidory  

Składniki:

Pomidory umyć, odkrawać wierzchy, środki wydrążyć łyżeczką. Cebulę*, mięso i natkę pietruszki posiekać drobno. Rozgrzać na patelni olej, lekko podrumienić cebulę*, potem mięso, dodać trochę tartej bułki lub granulat sojowy (dla wchłonięcia wody), sól i przyprawy. Farsz wymieszać z natką pietruszki, nałożyć do pomidorów, przykryć wcześniej odciętymi wierzchami i zapiec 20 min. w temp. 200°C.

 

6. Ryba w greckim sosie

Sos grecki

Dowolną  rybę (gotowana, pieczona, grilowana, smażona, solona, np. matias śledziowy pokrojony w paseczki)  połączyć z sosem greckim. Jeść na zimno lub ciepło, bez pieczywa.

Sos grecki (bez ryby) smakuje bardzo dobrze z chlebem, jako kanapka.

 

7. Pulpeciki indycze z grzybkami i kapustą albo gołąbki inaczej (do diety Werthmanna i przeciwgrzybiczej) - autorski przepis p.Małgorzaty B. z Lublina

Mielimy 1 pierś i 2 golonki indycze. 
Dodajemy 3 jaja przepiórcze
Namaczamy w wodzie dwa kruche chlebki razowe Chaber (zielone, naturalne bezcukrowe i bezdrożdżowe) i dodajemy do masy.
Dodajemy poza tym: siekaną natkę pietruszki, pokrojone drobno pieczarki oraz ewentualnie poszatkowaną białą kapustę (te produkty dodaje się w ilościach na oko, wg gustu).
Przyprawiamy do smaku.
Formujemy zgrabne pulpeciki i obsmażamy w mące kukurydzianej lub ziemniaczanej na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Można jeść same z porcją surówki albo sałatki (buraczki, brokuły, marchew gotowana) albo robimy w sosie, wtedy trzeba je podlać wodą i podtuszyć z dodatkiem poszatkowanej marchewki, selera i liścia laurowego bądź innych dopuszczalnych w diecie przypraw, zagęścić mąką razową lub kukurydzianą i połączyć z koncentratem pomidorowym. 
Bardzo smaczne.

Można robić wersję tylko z grzybkami lub tylko z kapustą


powrót do strony głównej