|
![]() |
1. Barszcz ukraiński (przepis wg chińskiej zasady Pięciu Elementów)
Zagotować
2,5 litra wody ze szczyptą majeranku. Do wciąż gotującej się wody dodawać
kolejno: pokrojone warzywa tj. 1-2
marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek selera, 3-5 ziemniaczków oraz ugotowaną
wcześniej dowolną fasolę w ilości 1 filiżanki oraz ugotowane i poszatkowane
buraki (2-3 szt). Kolejno dodać
pokrojoną w kosteczkę
cebulę*, listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę kminku. Osolić do smaku,
dodać namoczone wcześniej grzybki suszone. Dodać pół szklanki
pokrojonej drobno kapusty kiszonej i natkę pietruszki.
Przyprawić octem jabłkowym lub kwasem buraczanym. Gotować do miękkości.
Doprowadzić do smaku słodem jęczmiennym.
Można
zrobić zasmażkę do zupy z łyżki oleju i łyżki mąki kukurydzianej, wtedy
zupa będzie bardziej zawiesista.
2. Zupa
grochowa
(przepis wg chińskiej zasady Pięciu Elementów)
Do gotującej
wody dodawać kolejno majeranek, pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę,
seler, ziemniaki oraz olej. Następnie dodać poszatkowaną kapustę włoską,
cebulę*, ziele angielskie i listek laurowy. Potem dodać łuskany groch, sól
(rozpuszczoną w zimnej wodzie - niekoniecznie). Kiedy groch będzie miękki
dodać na koniec pokrojoną natkę pietruszki i krótko zagotować.