1. Barszcz ukraiński  (przepis wg chińskiej zasady Pięciu Elementów)

Zagotować 2,5 litra wody ze szczyptą majeranku. Do wciąż gotującej się wody dodawać kolejno:  pokrojone warzywa tj. 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek selera, 3-5 ziemniaczków oraz ugotowaną wcześniej dowolną fasolę w ilości 1 filiżanki oraz ugotowane i poszatkowane buraki (2-3 szt).  Kolejno dodać  pokrojoną  w kosteczkę cebulę*, listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę kminku. Osolić do smaku, dodać namoczone wcześniej grzybki suszone. Dodać pół szklanki  pokrojonej drobno kapusty kiszonej i natkę pietruszki.  Przyprawić octem jabłkowym lub kwasem buraczanym. Gotować do miękkości. Doprowadzić do smaku słodem jęczmiennym.

Można zrobić zasmażkę do zupy z łyżki oleju i łyżki mąki kukurydzianej, wtedy zupa będzie bardziej zawiesista.

 

2. Zupa grochowa  (przepis wg chińskiej zasady Pięciu Elementów)

Do  gotującej wody dodawać kolejno majeranek, pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz olej. Następnie dodać poszatkowaną kapustę włoską, cebulę*, ziele angielskie i listek laurowy. Potem dodać łuskany groch, sól  (rozpuszczoną w zimnej wodzie - niekoniecznie). Kiedy groch będzie miękki dodać na koniec pokrojoną natkę pietruszki i krótko zagotować. 

 

powrót do strony głównej