|
![]() |
1.
Zapiekanka z makaronem
Ugotować
makaron al dente.
2.
Kapusta nadziewana
Ugotować
2 szklanki kaszy gryczanej w ok. 4 szklankach wody, posolić.
3.
Pizza
Ciasto
1½
szklanki mąki,
Farsz
1-2
marchewki,
Mąkę
przesiewamy do miski, wodę podgrzewamy rozprowadzamy z drożdżami. W mące
robimy dołek, wlewamy płyn zasypujemy to mąką z miski. Przykrywamy ściereczką
i odstawiamy w cieple miejsce.
4.
Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
3-4 ziemniaki,
1 marchewka,
1 mała
cukinia l
1 szklanka płatków
owsianych błyskawicznych,
2 łyżki
pszennej mąki razowej,
3 przepiórcze
jajeczka,
2-3 ząbki
czosnku,
mielone
przyprawy ziołowe: majeranek, kminek, kolendra,
sól do smaku,
oliwa z oliwek
do smażenia
Wykonanie
Płatki
owsiane zalać ciepłą wodą do napęcznienia (na ok. godzinę) po czym odlać
nadmiar wody znad płatków. Dodać starkowane ziemniaki,
marchewkę i cukinię (po usunięciu gniazd nasiennych), mąkę pszenną
oraz przyprawy ziołowe, zmiażdżony z solą czosnek oraz jajka przepiórcze.
5.
Fasola biała z jarzynami
40 dag fasoli "Jaś",
1 l wody,
sól,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
2 marchewki,
5 pomidorów,
2 strąki słodkiej czerwonej papryki,
pół szkl. wody,
pieprz, majeranek, cząber,
natka pietruszki.
Wykonanie
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić
na na noc do napęcznienia. Po tym czasie odlać wodę, zalać świeżą wodą i
ugotować posolić pod koniec gotowania. Odsączyć na sicie.
6. Fasolada
50 dag fasoli,
4 marchewki,
seler,
2 cebule,
373 ml soku pomodorowego,
375 ml oleju,
łyżeczka mąki kukurydzianej do zagęszczenia
potrawy,
sól, pieprz, majeranek, cząber.
Wykonanie
Fasolę namoczyć w wodzie na całą noc. Odlać
wodę, fasolę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5 min. Marchewki
pokroić w cienkie plasterki, seler i cebule posiekać, warzywa połączyć z
fasolą i gotować dalej do miękkości. Dodać sok pomidorowy, olej, sól,
pieprz i w razie potrzeby mąkę kukurydzianą celem zagęszczenia.
7.
Fasola czerwona z pieczarkami
(do pieczywa, kasz lub makaronu)
Składniki
1 szklanka czerwonej fasoli,
10 dkg pieczarek,
2-3 cebule,
1 łyżka oliwy z oliwek,
przyprawy ziołowe: majeranek, cząber, pieprz,
imbir,
sól morska lub kamienna.
Wykonanie
Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano wylać
wodę, zalać świeżą i ugotować
soląc pod koniec gotowania. Odcedzić.
8. Fasola zapiekana
Fasolę namoczyć na noc, odlać wodę i ugotować
na miękko. Odcedzić. W żaroodpornym, głębokim naczyniu umieścić ugotowaną
fasolę, garść rodzynek*, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 kwaśne jabłka
pokrojone na małe kawałki, łyżkę majeranku, łyżeczkę soli, pieprzu,
maggi, imbiru, pół szklanki buloinu warzywnego. Dobrze wymieszać, zapiec
przez godzinę.