1. Zapiekanka z makaronem


2. Kapusta nadziewana


3.
Pizza

Ciasto

Farsz 

Mąkę przesiewamy do miski, wodę podgrzewamy rozprowadzamy z drożdżami. W mące robimy dołek, wlewamy płyn zasypujemy to mąką z miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce. Kiedy widzimy, że drożdże rosną, dodajemy olej i sól i wyrabiamy ciasto ok 15 min. Potem zostawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Okrągłą blaszkę do pizzy smarujemy olejem, rozciągamy na niej ciasto i pieczemy placek przez około 10 minut. Nakładamy przygotowany w międzyczasie farsz i dopiekamy. Marchew ścieramy na tarce w makaronik, podsmażamy na oleju na patelni. Dodajemy pozostałe pokrojone składniki. Dusimy do miękkości, solimy. Dodajemy pokrojony pomidor. Kiedy woda odparuje, dodajemy przyprawy ziołowe i dusimy jeszcze kilka minut.


4.
Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Wykonanie

Płatki owsiane zalać ciepłą wodą do napęcznienia (na ok. godzinę) po czym odlać nadmiar wody znad płatków. Dodać starkowane ziemniaki,  marchewkę i cukinię (po usunięciu gniazd nasiennych), mąkę pszenną oraz przyprawy ziołowe, zmiażdżony z solą czosnek oraz jajka przepiórcze. Placki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni żeliwnej lub teflonowej. Podawać na ciepło.  



5.
Fasola biała z jarzynami

Wykonanie

Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na na noc do napęcznienia. Po tym czasie odlać wodę, zalać świeżą wodą i ugotować posolić pod koniec gotowania. Odsączyć na sicie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Jarzyny umyć, marchew obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, pomidory pokroić w plastry, a paprykę w cienkie paseczki. Jarzyny poddusić na tłuszczu, zalać 0,5 szklanki wody i dusić przez ok.30 min, po czym dodać ugotowaną fasolę, przyprawy ziołowe, sól  i wymieszać. Potrawę podgrzać do wrzenia  i posypać siekaną natką.



6. Fasolada

Wykonanie

Fasolę namoczyć w wodzie na całą noc. Odlać wodę, fasolę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5 min. Marchewki pokroić w cienkie plasterki, seler i cebule posiekać, warzywa połączyć z fasolą i gotować dalej do miękkości. Dodać sok pomidorowy, olej, sól, pieprz i w razie potrzeby mąkę kukurydzianą celem zagęszczenia. Można podawać z grzankami.



7.
Fasola czerwona z pieczarkami

(do pieczywa, kasz lub makaronu)  

Składniki

Wykonanie

Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano wylać wodę,  zalać świeżą i ugotować soląc pod koniec gotowania. Odcedzić. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki udusić na oleju, dodać przyprawy ziołowe i odsączoną fasolę. Smażyć razem jeszcze ok. 5 minut. Podawać na gorąco.



8. Fasola zapiekana

Fasolę namoczyć na noc, odlać wodę i ugotować na miękko. Odcedzić. W żaroodpornym, głębokim naczyniu umieścić ugotowaną fasolę, garść rodzynek*, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 kwaśne jabłka pokrojone na małe kawałki, łyżkę majeranku, łyżeczkę soli, pieprzu, maggi, imbiru, pół szklanki buloinu warzywnego. Dobrze wymieszać, zapiec przez godzinę.

 

powrót do strony głównej