Drn. med.  KonradWerthmann - lekarzpediatra i gastroenterolog  zSalzburga w Austrii, autor obszernego opracowania o etapach leczenia większościchorób trapiących człowieka  zapomocą leków izopatycznych/homeopatycznych, autor doskonałego przewodnikadietetycznego dla chorób przewlekłych oraz alergii. Przewodnik ten dr Werthmann doskonalił przez 30 lat swojej praktyki. Jakospecjalista gastroenterolog uwzględnił w nim wszystkie aspekty dietetyki niezbędnew leczeniu chorób przewlekłych, w tym alergii i grzybic, również przewodupokarmowego.

Jednaz osób, która stosuje aktualnie tę dietę, zmodyfikowała posiadane przepisykulinarne pod kątem diety Werthmanna  iwypróbowała w  praktyce zestawsmacznych, a przede wszystkim zdrowych potraw wytworzonych wyłącznie z produktówdozwolonych w diecie dla chorób przewlekłych i alergii. Zamieszczamy je na naszej stronie w całości.


Uwaga:
W przypadku występowania alergii wtórnej, z przepisów tych należywyeliminować produkty, które  mogąbyć alergenem.  Oznaczyliśmy jegwiazdką.


Przepisy  kulinarne poszerzyliśmy o wybrane i również zmodyfikowane przepisy dietetyki chińskiej, w której ważna jest kolejność dodawania składnikówwedług Zasady Pięciu Elementów cyklu „karmiącego”. Chodzi o zasilenie wniezbędną energię następujacych po sobie w określonym porządku narządówwewnętrznych i wzmocnienie najsłabszego z nich»»» więcej.Dołączyliśmy również inne, godnepolecenia przepisy na zdrowe potrawy.

Generalnienasze przepisy uwzględniają zasadę nie łączenia w jednym posiłku węglowodanówz białkami za wyjątkiem niezbędnych i niewielkich dodatków smakowych tychproduktów w jednej potrawie.

Asortymentbędziemy rozszerzać w miarę otrzymywania od naszych Czytelników nowych, wypróbowanychi smacznych  przepisów potraw, którepo niezbędnej weryfikacji dotyczącej składu, zamieścimy na naszym portalu.

  Zapraszamydo współpracy

 

Autor :
mgr farm. Wanda Karpińska, naturoterapeuta

Kwiecień2005


Literatura wykorzystana do opracowania dostosowanych do diety Werthmanna przepisów kulinarnych

  1. Anna Bielińska, 1999, MEDIUM, Kuchnia według Pięciu Przemian,
  2. Bożena Cyran, 2003, GALAKTYKA, Kuchnia Zdrowia i Młodości Bożeny Cyran,
  3. Barbara Kowalewska, 1990, wyd I, WATRA, Kuchnia Makrobiotyczna,
  4. Krystyna Oirowska, 1999, WARSZAWA, Cudowne Leczenie Żywieniem  Kuchnia Chińska z Polskich Produktów,
  5. Jolanta Rujner, Barbara Ciechańska, 2005, PZWL, Dieta Bezglutenowa i Bezmleczna dla dzieci i dorosłych,
  6. Eżbieta  Jadwiga Maria Zielińska, 1999, WROCŁAW, Boża Kuchnia,  Wegańska Tania i Zdrowa  
  7. Przepisy potraw w opracowaniu pacjentów, którzy zastosowali dietę Werthmanna oraz przecigrzybiczą.


powrótdo strony głównej