| ![]() |
1.Mleko sojowe
W dużym garnku namoczyć na noc 0,5 kg wypłukanego wcześniej ziarna sojowego(2,5 szklanki), dodać ogółem 5litrów wody i zmiksować końcówką miksera lub zemleć dwukrotnie w maszyncedo mięsa. Całość zagotować mieszając. Odcedzić przez gęste sito mlekosojowe. Na sicie pozostają wytłoki, zwaneokarą, którą można wykorzystać do sporządzenia kotletów sojowych,natomiast z mleka sojowego przygotowuje się serek tofu.
2.Sereksojowytofu
Mlekosojowe należy podgrzać w garnku do temperatury minimum 80°C i wlaćrozpuszczoną w małej ilości wody sól gorzką w ilości 2,5 łyżeczkiherbatniej na 0,5 kg ziarna soi użytego do sporządzenia mleka sojowego (sól gorzka jest dostępna w aptekach bezrecepty) . Twarog sojowy ścina się momentalnie w postaci drobnych kłaczków.Całość trzeba jak najszybciej wlać do worka z gęstego płótna lublnianego. Twarog w woreczku przetrzymać w płynie, aż do jego ostygnięcia.
Pozostałypo odcieknięciu twarogu płyn jest niejadalny. Można go natomiast wykorzystaćdo prania delikatnych tkanin - jest doskonałym detergentem.
3. Gomazjo –smakuje jak sól, a jest jej o 80% mniej (przepis wg chińskiej zasadyPięciu Elementów)
Wykonanie:
Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć na złoty kolornasiona sezamu z dodatkiemsiemienia lnianego. Mieszać drewniana łyżką, aby się nie przypaliły. Dodaćnieco imbiru i ciemną sól naturalną (proporcja nasion do soli jak 5-7 :1).Mieszać jeszcze chwilę, po czym utrzeć w makutrze drewnianą pałką, kręcąćzawsze w jedna stronę.
Przechowywać do 2 tygodni w zakręconymsłoiczku.
4. Chleb na zakwasie (bez drożdży)
Przygotowanie zakwasu
Do słoika z ciepłą wodąwsypać pół szklanki razowej mąki pszennej, wymieszać i pozostawić wciepłym miejscu z uchyloną przykrywką. Mieszanina powinna mieć konsystencjęgęstej śmietany. Codziennie dosypywać rano i wieczorem po łyżeczce mąki inieco ciepłej wody mieszając za każdym razem.
Przygotowaniechleba do pieczenia
Zakwas przenieść do większego naczynia, dodać kilogram razowej mąkipszennej i ponad l litr ciepłej wody. Ciasto powinno być lejące, ale gęste.
5. Bułeczki na parze
(porcja na 8-10 bułeczek)
3½ szklanki przesianej mąki
1½ łyżeczki drożdży*
1-1½ szklanki ciepłej wody
½ łyżeczki soli
Drożdże* rozrobić w kilku łyżkachciepłej wody, wlać do miski z mąką (3 szkl.), wsypać sól, wymieszać iwlewać wolno wodę aż powstanie ciasto jak na pierogi. Ciasto wyrabiać przez7-8 minut dosypując pozostałą ilość mąki. Pozostawić do wyrośnięcia(powinno dwukrotnie zwiększyć objętość). Wyłożyć na posypaną mąkąstolnicę, rozwałkować na grubość dwóch palców, wykrawać szklanką krążki.Odłożyć je do wyrośnięcia.
Garnek napełnić do połowywodą, umocować dwie warstwy gazy lub położyć na nim płaskie sito. Kiedywoda się już gotuje, kłaść na gazie lub sicie po kilka bułeczek, przykryćszczelnie kloszem, pokrywą lub miską i trzymać bułeczki na parze (woda w pełnymwrzeniu) około 25 minut. Po tym czasie przerwać gotowanie i po około 3 minutach, (nie wcześniej!) zdjąć pokrywę.
Podawać do potraw bezmięsnychz dużą ilością sosu.
6. Napójowsiany fermentowany (napój ten wpływa korzystnie na przewód pokarmowy i wskazany jest do stosowania po antybiotykoterapii – Bożena Cyran,Prezes Stowarzyszenia Makrobiotyki w Łodzi)
Dowolną ilość płatków lub mąki owsianej zalać wrzątkiem, aby mieszanina miała konsystencję gęstej zupy, dodać szczyptę soli i poczekać, aż przestygnie.
7.Majonez z jaj przepiórczych
Ugotować kilka jajeczek przepiórczych, wyjąć żółtka, dodać do nich 2-3żółtka surowe, wymieszać na pastę ipołączyć stopniowo z ½ szklanki oleju z pestek winogron lub innego, tłoczonegona zimno wyjętego wcześniej z lodówki.Majonez kręcić ciągle w jedną stronę. Dodać sól do smaku, 2 łyżeczkimusztardy, łyżeczkę soku z cytryny.
8.
25g mąki sojowej,
150g oleju słonecznikowego (lub innego tłoczonego na zimno), 100g wody, sól i sok z cytryny do smaku.
Wykonanie
Mąkę sojową wymieszać z gorącą wodą i gotować,stale mieszając, aż do zagęszczenia. Po ostudzeniu ukręcić majonez dodającporcjami olej, po czym doprawić solą i sokiem z cytryny.
9. Majonez ziołowy z tofu
Majonez sojowy (baza),
1-2 łyżki mieszanki ziół: kop
łyżka oleju tłoczonego na zimno.
Wykonanie
Wszystkie zioła drobno posiekać, zalać na 15minut olejem, po czym wymieszać z majonezem sojowym (baza)
10. Majonez czosnkowo-sezamowy z tofu
150g tofu,
kilka kropli sosu sojowego,
2 łyżki oleju,
1 łyżka ziaren sezamu,
2 ząbki czosnku,
mleko sojowe (do ewent. rozrzedzenia masy),
sól.
Wykonanie
Tofu gotować ok. 10 minut w wodzie z dodatkiemsosu sojowego, odsączyć i wystudzić. Rozetrzeć na masę i dodać stopniowoolej. Dodać podprażone wcześniej na suchej patelni ziarna sezamu oraz czosnekroztarty z solą. Dobrze wymieszać.
11. Majonez bezjajeczny
¼ filiżanki mielonych migdałów,
1 łyżeczka mielonej gorczycy,
szczypta sproszkowanej słodkiej papryki,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka mleka sojowego,
szczypta soli (morskiej) albo zwykłej,
łyżeczka mielonego pieprzu,
½ filiżanki oleju tłoczonego na zimno (w tym i oliwa z oliwek).
Wykonanie
Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować.Potem dodawać ciągle mieszając (zawsze w jednym kierunku) olej. Najpierw połowęjego ilości po kropli, a resztę wlewać cienkim strumieniem, do uzyskania masyo konsystencji śmietany.
12. Sos z grochu (dokasz, ryżu i warzyw)
Składniki
1 szklanka grochu łuskanego,
4-5 szklanek wody,
2-3 łyżki soku z cytryny,
2-3 ząbki czosnku,
przyprawy: czarny pieprz, sos sojowy* lub wywar z grzybów leśnych i/lub wywar z korzeni lubczyka.
Wykonanie
Groch namoczyćna noc w zimnej wodzie, odsączyć. Zalać świeżą wodą i rozgotować. Mieszać,aby się nie przypalił. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać wszystkieprzyprawy.