1.Mleko sojowe
W dużym garnku namoczyć na noc 0,5 kg wypłukanego wcześniej ziarna sojowego(2,5 szklanki),  dodać ogółem 5litrów wody i zmiksować końcówką miksera lub zemleć dwukrotnie w maszyncedo mięsa. Całość zagotować mieszając. Odcedzić przez gęste sito mlekosojowe. Na sicie pozostają wytłoki, zwaneokarą, którą można wykorzystać do sporządzenia kotletów sojowych,natomiast z  mleka sojowego przygotowuje się serek
tofu.

2.Sereksojowytofu

Mlekosojowe należy podgrzać w garnku do temperatury minimum 80°C i wlaćrozpuszczoną w małej ilości wody sól gorzką w ilości 2,5 łyżeczkiherbatniej na 0,5 kg ziarna soi użytego do sporządzenia mleka sojowego (sól gorzka jest dostępna w aptekach bezrecepty) . Twarog sojowy ścina się momentalnie w postaci drobnych kłaczków.Całość trzeba jak najszybciej wlać do worka z gęstego płótna lublnianego. Twarog w woreczku przetrzymać w płynie, aż do jego ostygnięcia. 

Pozostałypo odcieknięciu twarogu płyn jest niejadalny. Można go natomiast wykorzystaćdo prania delikatnych tkanin - jest doskonałym detergentem. 

3. Gomazjo –smakuje jak sól, a jest jej o 80% mniej (przepis wg chińskiej zasadyPięciu Elementów).Ma wysokie walory odżywcze idziałanie odkwaszające. Można nim posypywać różne potrawy lub dodawać dopotraw.  

Wykonanie:
Na suchej, rozgrzanej patelni
podprażyć na złoty kolornasiona sezamu  z dodatkiemsiemienia lnianego. Mieszać drewniana łyżką, aby się nie przypaliły. Dodaćnieco imbiru i ciemną sól naturalną (proporcja nasion do soli jak 5-7 :1).Mieszać jeszcze chwilę, po czym utrzeć w makutrze drewnianą pałką, kręcąćzawsze w jedna stronę.

Przechowywać do 2 tygodni w zakręconymsłoiczku. 

4. Chleb na zakwasie (bez drożdży)

Przygotowanie zakwasu
Do słoika z ciepłą wodąwsypać pół szklanki razowej mąki pszennej, wymieszać i pozostawić wciepłym miejscu z uchyloną przykrywką. Mieszanina powinna mieć konsystencjęgęstej śmietany. Codziennie dosypywać rano i wieczorem po łyżeczce mąki inieco ciepłej wody mieszając za każdym razem. Zakwasjest gotowy do użycia, kiedy nabiera kwaśnego zapachu, a na jego powierzchniukazują się bąble. Trwa to 1-2 dni od nastawienia.

Przygotowaniechleba do pieczenia
Zakwas przenieść do większego naczynia, dodać kilogram razowej mąkipszennej i ponad l litr ciepłej wody. Ciasto powinno być lejące, ale gęste. Do masydodać nasiona (wg uznania: słonecznik, dynia), 2 łyżki oleju, nasionakminku, sezamu, czarnuszki, kolendry, łyżkę soli naturalnej. Powinno powstaćgęste maziste ciasto. Przenieśćciasto do natłuszczonej formy, przykryć lnianą ściereczką, poczekać do  co najmniej podwojeniaobjętości i  piec około 2 godzinyspryskując piekący się chleb wodą, np. ze spryskiwacza.  

5. Bułeczki na parze
(porcja na 8-10 bułeczek)

Drożdże* rozrobić w kilku łyżkachciepłej wody, wlać do miski z mąką (3 szkl.), wsypać sól, wymieszać iwlewać wolno wodę aż powstanie ciasto jak na pierogi. Ciasto wyrabiać przez7-8 minut dosypując pozostałą ilość mąki. Pozostawić do wyrośnięcia(powinno dwukrotnie zwiększyć objętość). Wyłożyć na posypaną mąkąstolnicę, rozwałkować na grubość dwóch palców, wykrawać szklanką krążki.Odłożyć je do wyrośnięcia.

Garnek napełnić do połowywodą, umocować dwie warstwy gazy lub położyć na nim płaskie sito. Kiedywoda się już gotuje, kłaść na gazie lub sicie po kilka bułeczek, przykryćszczelnie kloszem, pokrywą lub miską i trzymać bułeczki na parze (woda w pełnymwrzeniu) około 25 minut. Po tym czasie przerwać gotowanie i po około 3 minutach, (nie wcześniej!) zdjąć pokrywę.

Podawać do potraw bezmięsnychz dużą ilością sosu. 

6. Napójowsiany fermentowany (napój ten wpływa korzystnie na przewód pokarmowy i wskazany jest do stosowania po antybiotykoterapii – Bożena Cyran,Prezes Stowarzyszenia Makrobiotyki w Łodzi)

7.Majonez z jaj przepiórczych
Ugotować kilka jajeczek przepiórczych, wyjąć żółtka, dodać do nich 2-3żółtka surowe, wymieszać na pastę  ipołączyć stopniowo z ½ szklanki oleju z pestek winogron lub innego, tłoczonegona zimno  wyjętego wcześniej z lodówki.Majonez kręcić ciągle w jedną stronę. Dodać sól do smaku, 2 łyżeczkimusztardy, łyżeczkę soku z cytryny. 

8. Majonez sojowy (baza)

Wykonanie

Mąkę sojową wymieszać z gorącą wodą i gotować,stale mieszając, aż do zagęszczenia. Po ostudzeniu ukręcić majonez dodającporcjami olej, po czym doprawić solą i sokiem z cytryny. 

 

9. Majonez ziołowy z tofu

Wykonanie

Wszystkie zioła drobno posiekać, zalać na 15minut olejem, po czym wymieszać z majonezem sojowym (baza)


10. Majonez czosnkowo-sezamowy z tofu

Wykonanie

Tofu gotować ok. 10 minut w wodzie z dodatkiemsosu sojowego, odsączyć i wystudzić. Rozetrzeć na masę i dodać stopniowoolej. Dodać podprażone wcześniej na suchej patelni ziarna sezamu oraz czosnekroztarty z solą. Dobrze wymieszać. 


11. Majonez bezjajeczny

Wykonanie

Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować.Potem dodawać ciągle mieszając (zawsze w jednym kierunku)  olej. Najpierw  połowęjego ilości po kropli, a resztę wlewać cienkim strumieniem, do uzyskania masyo konsystencji śmietany. 


12. Sos z grochu  (dokasz, ryżu i warzyw)

Składniki

Wykonanie

Groch namoczyćna noc w zimnej wodzie, odsączyć. Zalać świeżą wodą i rozgotować. Mieszać,aby się nie przypalił. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać wszystkieprzyprawy.

  

powrótdo strony głównej